11 Nisan 2014 Cuma

ÇİLEKLİ YAŞ PASTA - İLK YAŞ PASTAM


Geçtiğimiz hafta sonu ilk yaş pastamı yapıp görücüye çıkarabildim sonunda. Sürekli aklımda pasta yapmak olsa da işten sonra eve gittiğimizde kalan zaman, dilediğimce keyfe keder yapmama yetcek süreyi sağlamıyor ne yazık ki bana. Pazar günü nihayet bu fırsatı yarattım. Olcak mı, keki kabarcak mı kremasının tadı güzel olcak mı derken tecrübesizlikten kaynaklı biraz zaman aldı ama sonuç süper oldu. Emeklerime değdi. Tadımcı arkadaşlardan da tam not aldı J ee bende sevindim tabiJ



Kekimde kabardı, kremamda lezzetli oldu. Görsel çok profesyonel olmasa da idare eder diyelimJ


Epey araştırma yaptım şu pandispanya için, aa ne güzel olmuş dediklerimin hemen hepsinde okuduğum detaylar;
ü  Yumurta aklarını ayrı bir yerde kar gibi olana kadar çırpın ve çırptığınız kap cam olsun içinde su damlası falan olmasın
ü  Yumurta sarılarıyla şekeri şeker eriyene kadar çırpın.
ü  Kuru maddeleri (un, kabartma tozu, kakao vs.) mutlaka eleyin hatta üşenmeyin iki kere eleyin. (kekin daha iyi kabarmasını sağlıyormuş)
ü  Yumurta beyazını karışıma mikserle karıştırmayın, tahta kaşık ya da spatula ile kibar kibar yapın karıştırmayı. Artık bu bilgiler genel geçer olmuş gibi bu konuda bende sizinle paylaşmış olayım.

Malzemeler;
Kek için; ben iki katlı yaptım pastayı ve kelepçeli kalıp kullandım çap ölçüsü 26 olanlardan. Zaten nerdeyse her yerde olanJ
·         3 yumurta
·         1 su bardağı toz şeker
·         1 su bardağı un
·         1 paket kabartma tozu
·         1 paket vanilya
·         4-5 yemek kaşığı su veya meyve suyu


Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayrı kaplara koyalım. Beyazın içine sarı karışmasın.

Yumurta beyazlarını bir tutam tuzla çırpalım, kar gibi olacak. Kâseyi ters çevirdiğinizde öylece kalacak. Kıvam olduysa kenarda beklesin. 

Yumurta sarılarını önce toz şeker ve 1 çay bardağı su ile iyice çırpalım. Şeker ne kadar erirse o kadar iyi demektir. Karışım krema halini alınca içine elediğimiz unu, kabartma tozunu ve vanilyayı karışıma ekleyip karıştıralım. Hepsi karışınca bir spatula ile yumurta beyazlarını karışıma ekleyelim, yavaşça kenarlardan ortaya alarak karıştıralım. İyice karışınca tamamdır.


Ben pişirmek için kelepçeli kalıbı kullandım ancak alt kısmını kullanmadım, her ihtimale karşı yapışmasın diye alt kısmına resimde de görüldüğü gibi yağlı kağıt koyup kenarlarını kıvırdım. Kalıbın kenarlarını da yağlamadım, bir yerde kek kalıba tutunarak kabarır diyordu onu dinledim. Piştikten sonra bıçakla kenarını bir tur gezince kalıptan ayrılıyor zaten.

Karışımı kalıbın içine koyalım, eğer benim gibi altını kağıt olarak yapacaksanız, karışımı koymadan kalıbı fırın tepsisine oturtmayı unutmayın sonra kaldıramazsınız. Eğer kalıbın kendi altını kullanacaksanız kalıbı yağlamayı unutmayın.




Kalıbın içine karışımı dökün ve tepsiyi tezgaha 3 – 4 defa vurun içindeki hava çıksın.
Önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirelim. İlk 25 – 30 dk fırını hiç açmayın kek sönebilir. Kürdanla kontrol ederek pişen keki soğumaya bırakalım.







Krema için;
·         3 su bardağı süt,
·         1 yemek kaşığı nişasta
·         5 yemek kaşığı un
·         6 yemek kaşığı şeker
·         100 gr labne
·         50 gr tereyağ
·         80 gr bitter çikolata ( evde sütlü vardı onu kullandım 80 gr ve 3 çorba kaşığı kadar kakao ilave ettim.)

Bir tencere içine yağ, çikolata, labne dışındaki malzemeleri koyalım ve karıştırarak pişirelim. Tadına bakın eğer şekeri az geliyorsa  toz şeker yada pudra şekeri ilave yaparak damak tadınıza uygun hale getirebilirsiniz. Ocaktan alınca içine labneyi, yağı ve çikolatayı koyup karıştıralım. Kıvamı koyuysa süt ilave edebilirsiniz. Üzeri kaymak tutmaması için ara ara karıştırarak bir kenarda soğumasını bekleyelim.

Üzeri için;
·         350 gr kadar çilek
·         Pudra şekeri
·         1 paket pudra şekeri + yarım su bardağı soğuk süt
·         50 gr krema
·         50 gr beyaz çikolata

Suda bekletip güzelce yıkadığımız çileklerin saplarını ayıklayıp ikiye keserek bir tepsiye alalım, üzerine 2 kaşık kadar pudra şekeri serpelim beklemeye alalım. Zaten hızlıca emerler şekeri.
Ufak bir kaba kremamızı alalım ve ocağa koyalım bir taşım kaynayınca altını kapatalım ve içine parçaladığımız beyaz çikolatamızı koyup karıştıralım ve soğumasını bekleyelim. Bu karışımı yapmak tercihinize kalmış ben çilekle güzel olur diye düşündüm, kıvamı koyu olmuyor zaten çileklerin altına ve üstüne sürünce yerken çikolata tadı geliyor. Tercih sizinJ
Süsleme içinde 1 paket krem şantiyi yarım bardak soğuk sütle hazırlayalım ve sıkma torbamıza alalım
Arasına;  yarım çay bardağı damla çikolata

Tek tek yapılışlarını anlattım ama sıraya sokmak gerekirse, ilk kremayı hazırlayalım ve soğuması için zamanımız olsun. Krema soğurken kek hamurumuzu hazırlayıp fırına verelim. Kekimiz pişerken çileklerimizi suda bekletebiliriz kumu gitsin diye, ve yıkadığımız çilekleri keserek pudra şekerinde bekletme safhasına geçebiliriz. Krem şantimizi de hazırlayıp buzdolabına koyarsak zamanı oldukça verimli kullanmış oluruz.
50gr kremamızı ısıtıp içine beyaz çikolatamızı koyalım karıştıralım, soğusun.

Pişen kekimiz soğuyunca kalıbın kenarı bıçakla gezelim keki kalıptan ayırınca kelepçesini açıp kalıbı alalım. Keki ters çevirip yavaşça yağlı kağıdı sıyıralım.

Pasta kesiciniz varsa onunla ya da benim gibi ekmek bıçağıyla düzgünce kekimizi ortadan ikiye keselim. Alt katımızı pastamızı yapacağımız tepsiye alalım. Üzerine soğuyan kremamızın yarısından biraz fazlasını sürelim. Kremanın üzerine damla çikolatalarını dökelim. Diğer pasta katını üzerine koyalım. Kalan kremamızı üzerine ve yanlarına sürelim.

Bundan sonrası sizin nasıl süslemek istediğinize göre şekillenebilir. Ben çilekleri pastanın üstüne dizdim, siz isterseniz iki kek arasına dizip pastanın üzerini krem şantiyle süsleyebilirsiniz artık orası size kalmış.














Ben kremada erittiğim beyaz çikolatamın yarısını pastanın üzerine döküp çilekleri dizdim kalan çikolatayı da çileklerin üzerine döktüm çilekleriniz pastanın üzerinde kayıyorsa kürdanla tutturabilirsiniz dolapta dinlenirken yapışıyorlar, servis yaparken sıkıntı olmuyor.
Çilekleri dizdikten sonra krem şanti ile çevresini gezip şekillendirdim.
Pastayı bir gece dolapta dinlendirip servis yapmadan önce kürdanları çıkarıp üzerine çikolata sos ile çizikler atıp servis yapabilirsiniz.


Lezzeti harika bir pasta oldu. Afiyet olsunJ

1 yorum: