29 Nisan 2014 Salı

HAVUÇ ÇORBASI

Çorbalara bayılan ama buna karşın pek çorba yapmayan biri olarak bu konuda gelişme sağlamam gerektiğine karar verdimJ Niyeyse kıvamı tutmaz, çok sulu olur, tadı güzel olmaz gibi ön yargılarım var çorbalara karşı. Dün akşam kayınvalidemin yaptığı ve çok sevdiğimiz havuç çorbasını birlikte yaparak ilk adımı atmış bulunuyorum, çokta korkacak bir şey yokmuşJ
Yapımı oldukça pratik bir çorba tadını zaten çok seviyordumJ Mutlaka deneyin derimJ





Malzemeler;
·         4 adet orta boy havuç
·         2 yemek kaşığı tereyağı
·         2 yemek kaşığı kavrulmuş un
·         4 su bardağı soğuk süt
·         Tuz
Üzeri için;  Karabiber ve rendelenmiş kaşar

Öncelikle eğer hazırda kavrulmuş ununuz bulunmuyorsa bir tencereye 2 yemek kaşığı kadar unu alalım ve kokusu çıkıp rengi değişene kadar kavuralım. İsterseniz fazla miktarda un kavurup daha sonra tekrar kullanmak için saklayabilirsiniz.




Havuçlarımızı soyup rendeleyelim.

Çorbayı yapacağımız tenceremize tereyağımızı koyalım, eriyince havuçlarımızı ekleyelim ve kavuralım. 5 dk kadar kavurduktan sonra kavurduğumuz unumuzdan 2 yemek kaşığı kadar koyalım ve bir dakika kadar ikisini de kavuralım. Soğuk sütümüzü yavaş yavaş karıştırarak ilave edelim. Sıcak süt koyarsanız un topaklanma yapabilir.

Orta ateşte ara ara karıştırarak pişirelim. Tencerenin kapağını kapatırsanız taşma yapar dikkatli olun tecrübeyle sabittirJ Kaynamaya başladıktan sonrada altını biraz kısıp 15 dakika kadar daha pişirelim. Tadına baktığınızda havuçların diriliği gitmiş olacak. Eğer çorbanın kıvamı koyu gelirse az miktar kavrulmuş un ekleyebilirsiniz ya da koyu gelirse süt ekleyebilirsiniz.

Çorbamız pişip servise hazır olunca tuzumuzu ekleyip karıştıralım. Tuzu erken koyarsanız sütü kesme ihtimali var.

Servis yaparken isteğe bağlı olarak karabiber ekip kaşar rendesi serpebilirsiniz. İkisi de çok yakışıyor.
Havucun tatlı tadından dolayı farklı bir çorba oluyor oldukça leziz.

Artan çorbanız durunca koyulaşacaktır ısıtırken içine süt ilave ederek kıvamını ayarlayabilirsiniz.



Afiyet olsunJ



3 yorum: