27 Mart 2015 Cuma

YUMUŞ POĞAÇA

Şuan kordonda çayımı içtiğimi, denizin kokusunu içime çektiğimi, dalgaları seyrettiğimi, yaklaşan vapurun nasıl usul usul yanaştığını incelediğimi hayal ederek Cuma gününe ayılmaya çalışıyorum.

Öğrencilik zamanlarımı özlüyorum vize final haftaları dışındaki kafa nereye biz oraya halimizi özlüyorum. Öğrenci evimizi, kahvaltılarımızı, batak seanslarımızı, akşamları parktaki salıncaklara binişimizi, yeni bir yabancı diziye başlayıp arka arkaya 3-5 bölüm izlemeyi, doğum günü kutlamalarımızı, hatta vizelerimizi finallerimizi dağın tepesindeki bir çare okulumuzu bile özledim. Dört sene o kadar hızlı geçti bitti gitti ki sanki dünmüş gibi gelen o günlerin üzerinden bile dört seneden fazla geçti. Çoğu arkadaşım evlendi, bir kısmının çocuğu oldu, bir kısmı hamile diğerleri bugün yarın hamile kalırJ Dört kız bir evde aile gibi yaşarken şimdi her birimiz ayrı ayrı kendi ailesini kurdu, dağıldık, şehirler değişti, mesafeler arttı, aradaki bağlardan sağlam olanlar kaldı çürük olanlar koptu gitti.

Benim arkadaş özlemim yine tavan yaptığından poğaça tarifi diye açtığım sayfaya yazdıklarıma bakınJ


Şiddetle önerdiğim bir poğaça tarifim var size, mayanlanma durumu olmadığından da kendisi pratiktirJ Kahvaltı sofralarına, çay sofralarına süper eşlik ederJ Ben iki sofradaki performansını da ölçtüm masada kalan poğaça olmadıJ Hem yumuş yumuş hem de hafif kıyır. İçindeki tereyağı kıvamını çok güzel ayarlıyor. Sıvı yağ yerinede zeytinyağı kullanmanızı öneririm hamura hafif bir koku ve lezzet veriyorJ

İç harcını ben kaşarlı sosis olarak yaptım bu halini biz çok beğendik ama otlu peynir, zeytin ya da patates harcıda içine yakışır.

Malzemeler;
·         125 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
·         Yarım su bardağı zeytinyağı (sıvı yağda kullanabilirsiniz.)
·         1 su bardağı yoğurt
·         2 yumurta (beyazlar hamura sarılar üstüne)
·         1 tatlı kaşığı tuz
·         1 paket kabartma tozu
·         2,5-3 su bardağı un


İç harç için;
·         250 gr parmak sosis
·         200 gr kaşar
·         baharat

Önce iç harcı hazırlayalım. Parmak sosisleri dörde bölelim, kaşarları da minik minik küpler şeklinde doğrayalım. Teflon tavaya bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyalım yağ kızınca içine sosisleri koyalım ve güzelce her tarafları kızarana kadar pişirelim. Sosisler pişerken üzerine tuz, karabiber, kimyon dökelim. Sosisler pişince altını kapatalım. Biraz soğuduktan sonra kaşarları ilave edip harmanlayalım. Tava sıcakken kaşarları koyarsak hemen eriyeceğinden poğaçaların içine koymak zor olur ve fırında da tekrar eriyeceğinden iyice yağı çıkar onun içinde tavanın soğumasını beklemekte fayda var.

Yoğurma kabına tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, yumurta akları ve tuzu koyup elimizle biraz karıştıralım sonra unu ve kabartma tozunu ilave edelim. Unu önce iki bardak koyup güzelce yoğuralım hamurun kıvamına göre diğer bardak unu yavaş yavaş ilave edelim. Yumuşak ele yapışmayan meşhur kulak memesi kıvamına gelince tamamdır.

Hamurdan cevizle mandalina arası büyüklükte parçalar koparıp içine harcımızdan koyalım ve ister yuvarlak yapıp ek yeri altına gelecek şekilde yağlı kağıt serili tepsiye koyalım, isterde yarım daire şeklinde yapalım. Ben bir kısmını yuvarlak yaptım bir kısmını da yarım daire gibi yaptım. Yarım daire gibi olanların kapanma yerine çatalla ezin ki kabarırken açılmasın.

Yumurta sarılarını çatalla güzelce çırpalım ve üzerlerine sürelim. Susam dökelim.

Önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. 20 dk kadar sürdü benim fırınımda ama fırından fırına değişebilir. Üzeri kızaracak altları kızaracak olay budurJ
Poğaçaları fırına atarken çayı delmeyi unutmayın. Şuan resmen canım çektiJ

Afiyet olsun J

Mutlu hafta sonları diliyorumJ
Mutlu kalınJ Aşkla kalınJ

Beni instagramdan takip etmek için : @benimpastaevim_










4 yorum: