20 Ekim 2014 Pazartesi

PATATESLİ POĞAÇA

Bir pazartesi gününe daha uyanmış bulunuyoruz. Hırkalar çıktı, botlar bir giyiliyor bir kenara itiliyor. İnce ceketlerle kurtarmaya çalışıp elimiz paltolara gitmek istemiyor. Sonuç olarak kış kapıda. Battaniye altına girip elimize kahve alıp keyif yapmanın tadını çıkarabileceğimiz mevsim geldi artık. Üşümeyi sevmeyen biri olarak kış geldi mi polarları çekerim hemen.
Poğaçanın yazı kışı olmaz tabi ama sıcacık poğaçayla yapılan kış kahvaltısı da güzel olur haniJ Patatesli poğaça bugünkü konumuz. Öğrenciyken ikişer ölçüden yapardık, öğrenci evimizin de favorilerindendiJ Yaptığımız anda yer gök poğaça oluyordu ama ertesi gün öğleni göremezlerdi çoğu kezJJ


Ben üşenmem sabah kalkar yaparım poğaçamı diyorsanız ya da akşam üstü çayın yanına yapıp 5 çayında sıcacık yerim derseniz güzel bir tarif vereyim sizeJ Ben misafirlerime yaptım, onlar gelene kadar gittim geldim ağzıma bir tane attım pofuduk pofuduk çok güzel oluyorlar napimmJ
Gelelim tarifimize;
Malzemeler;
·         3 su bardağı ılık süt
·         1 paket yaş pakmaya ( ya da 1 paket toz pakmaya)
·         2 çorba kaşığı yağ
·         2 yumurta beyazı (sarılarını üstüne sürücez)
·         1 çay kaşığı tuz
·         1 çay kaşığı şeker
·         2 adet haşlanmış patates rendesi
·         Un (yaklaşık 8-9bardak gidiyor.)
İç Harcına;
·         3 adet haşlanmış patates
·         2 dilim beyaz peynir (Kaşar ya da tulumda güzel oluyor.)
·         Kimyon, tuz, karabiber ve pul biber
·         1 çorba kaşığı sıvı yağ
Üzerine;
·         2 yumurta sarısı
·         Susam

Sütümüzü ısıtalım, çok sıcak olmayacak sadece ılınsın. Yoğurma kabımıza sütümüzü dökelim içine pakmayamızı atıp elimizle eritelim. İçine yağ, tuz, şeker, patates rendesi ve yumurta beyazlarını ilave edip elimizle karıştıralım. Unu ilave ederek yoğuralım. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamurumuz olacak. Hamur ele yapışıyor panik yapmayın.  8 bardak kadar un yeterli geliyor. Hamurumuzu sarıp sarmalayalım ve bir kenarda kabarmaya bırakalım. 40 dk kadar beklememiz gerekiyor.

Hamur kabarırken iç harcımızı hazırlayalım. Haşlanmış patatesleri çatalla güzelce ezelim, içine beyaz peyniri katıp onu da ezelim ve birbirine karıştıralım. Yağı ve baharatları ilave edip güzelce karıştıralım. Harcımız hazır.
Kabaran hamurumuzu açalım. Hamurun miktarı yaklaşık iki misline çıkmış olacak.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. Elimize yapışmaması için bir kaseye sıvı yağ koyalım ve ara ara ellerimizi yağlayalım. Aldığımız hamur parçasını avucumuzda açalım içine harcımızdan koyup kapayalım. Kapanan yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlayalım. Poğaçaları tepsiye dizerken aralıklı dizin pişerken de kabaracakları için birbirlerine yapışmasınlar.

Yumurta sarılarını bir kasede çatalla güzelce çırpalım içine 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ilave ederseniz poğaçalarınızın üzeri parlak parlak olur.
Poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürelim ve susam dökelim. 170 dereceye ısınmış fırına verelim. Üzeri kızarınca tamamdır. 

İlk sıcağı çıktıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.:)

Herkese mutlu haftalar… Afiyet olsun… 

Beni instagramdan takip etmek için : @diidemm_benimpastaevim
 

6 yorum:

  1. Merhaba
    Sizi mimledim
    Sevgiler:)
    http://tandengul.blogspot.com.tr/2014/10/ilk-mimim-yediklerim-ictiklerim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa hemen bakıyorum ilk defa mimlendim heyecanladım şimdi:))

      Sil
  2. bu sabah yaptım müthiş bi tatda oldu herkes cok bgndi tişkrler :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerinize sağlık, beğenmenize çok sevindim :)

      Sil
  3. çok güzel görünüyor :) kilo yapmasın diye hamur işi pek yapmıyorum ama sanırım bu tarifi deneyeceğim elinize sağlık :)

    http://samiraslifeandstyle.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu kilo olayı olmasa ben evden eksik etmem hamur işini tatlıyı ama evde yapılmış olunca insan hiç frenleyemiyor kendini ara ara yaparak nefsimizi köreltiyoruz artık napalım:) Şimdiden ellerinize sağlık diyorum umarım beğenirsiniz pofuduk poğaçalarımı denedikten sonra yorumlarınızı bekliyorum:))

      Sil