30 Eylül 2014 Salı

KIRMA BÖREK

Kendi tezatlarım var benim, bir taraftan yapıp diğer taraftan bozmak gibi… 1 saat spor salonunda deli gibi tepinip 400 kalori yaktım diye sevinen insan evladı eve gelip akşam 9da börek yapar mı? Amacı nedir bu işin.. Evet bende kendime diyorum sen biraz zor eritirsin o göbekle popoyu canım benimJ
Hafta sonu misafirlerime börek yapmak için aldığım yufkalar artınca bu akşamda yapmazsam bu yufkalardan hayır gelmez artık diye spordan gelip mutfağa girdim. Ayakta zor durmama rağmen azmettim yaptım böreğimiJ
Annemin çok sık yaptığı bir börektir kırma böreği bende ayıla bayıla yerim. Daha önce birliktede yapmıştık oldukça basit öle sizi mutfağa kilitlemiyor, acil durumlar için birebir.


Daha önce internette kırma böreğin Eskişehir yöresinde çok cana yapıldığını okumuştum ve göçmenler sık yaparmış. Demek annemin yapmasında varmış bir neden bizde Eskişehir civarındanız en nihayetinde. Gerçi ben artık İzmirli oldum ama neyseJ
Hafif, lezzetli ve pratik… Ee daha ne olsun ama dimiJ
Gelelim sadede..
Malzemeler;
·         3 yufka
Sosu;
·         2 yumurta
·         1 su bardağı yoğurt (tepeleme)
·         2 yemek kaşığı zeytin yağı
·         Tuz
İç Harcı;
·         3 dilim kadar peynir
·         Maydanoz

Önce sosumuzu hazırlayalım. Bir kaseye yoğurt ve yumurtayı alalım çatalla güzelce karıştıralım. İçine zeytinyağını ilave edip biraz tuz atalım karıştıralım. Sosumuz hazır.
İç harcımız için maydanozu ince ince kıyalım. Bir kaseye alalım. İçine peyniri koyup çatalla ezelim birbirine karıştıralım.
Yufkamızın birini tezgaha serelim. Üzerine sosumuzdan gezdirelim. 3-4 yemek kaşığı kadar yeterli oluyor. Yufkanın sırasıyla kenarlarını ortaya kapatıp açalım sos her yerine eşit yayılmış olsun. 










İç harcımızı 3 parçaya ayıralım. Birini yufkanın üzerine serpelim. 
Yufkayı alttan üstten gevşek gevşek büzelim. 4 parmak genişliğinde kesip yağlı kağıt serili tepsiye alalım. Her yufkaya aynısını yapalım. 

Benim tepsime 3 yufka tam geldi. Siz daha fazla yapmak isterseniz malzemeleri ona göre arttırabilirsiniz.

Bütün yufkalar bitip hepsi tepsiye dizildikten sonra kalan sosu üzerine dökelim. Her yerine gelecek şekilde ve yufkaların arasına girmesine dikkat ederek.

170 dereceye ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. 30 dk da pişti benim böreğim.
Kahvaltılarda, 5 çaylarında ani misafirlerde çabucak yapabilirsiniz. Deneyin çok seveceksiniz.

Afiyet olsun herkeseJ)     Beni instagramdan takip etmek için : @benimpastaevim_
  

4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, yiyenlere afiyet olsun :) Hiç kendinize yüklenmeyin, hepimizin yaptığı şey. Böreksiz, tatlısız hayat çok zor. Sadece, abartmamaya dikkat ediyorum. Büzgülü börek diye ben de bir kere yapmıştım. Çok güzel olur. Hatırlattığınız için teşekkürler. Sizin tarifinizi aldım. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) kesinlikle katılıyorum size böreksiz tatlısız ömür geçmez hele de bu kadar severken:) limitli yemeye çalışıyorum bende artık:)) Tarif çok pratik defterde bulunması gerekenlerden umarım denediğinizde beğenirsiniz.. şimdiden afiyet olsun:))

      Sil
  2. Çok güzel görünüyor denemek isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim, bizden her seferinde tam not alan bir börek:)

      Sil