Geçtiğimiz hafta sonu ilk yaş pastamı yapıp görücüye
çıkarabildim sonunda. Sürekli aklımda pasta yapmak olsa da işten sonra eve
gittiğimizde kalan zaman, dilediğimce keyfe keder yapmama yetcek süreyi
sağlamıyor ne yazık ki bana. Pazar günü nihayet bu fırsatı yarattım. Olcak mı,
keki kabarcak mı kremasının tadı güzel olcak mı derken tecrübesizlikten
kaynaklı biraz zaman aldı ama sonuç süper oldu. Emeklerime değdi. Tadımcı
arkadaşlardan da tam not aldı J
ee bende sevindim tabiJ
Kekimde kabardı, kremamda lezzetli oldu. Görsel çok profesyonel olmasa da idare eder diyelimJ
Epey araştırma
yaptım şu pandispanya için, aa ne güzel olmuş dediklerimin hemen hepsinde
okuduğum detaylar;
ü
Yumurta aklarını ayrı bir yerde kar gibi olana
kadar çırpın ve çırptığınız kap cam olsun içinde su damlası falan olmasın
ü
Yumurta sarılarıyla şekeri şeker eriyene kadar
çırpın.
ü
Kuru maddeleri (un, kabartma tozu, kakao vs.)
mutlaka eleyin hatta üşenmeyin iki kere eleyin. (kekin daha iyi kabarmasını
sağlıyormuş)
ü
Yumurta beyazını karışıma mikserle
karıştırmayın, tahta kaşık ya da spatula ile kibar kibar yapın karıştırmayı. Artık
bu bilgiler genel geçer olmuş gibi bu konuda bende sizinle paylaşmış olayım.
Malzemeler;
Kek için;
ben iki katlı yaptım pastayı ve kelepçeli kalıp kullandım çap ölçüsü 26
olanlardan. Zaten nerdeyse her yerde olanJ
·
3 yumurta
·
1 su bardağı toz şeker
·
1 su bardağı un
·
1 paket kabartma tozu
·
1 paket vanilya
·
4-5 yemek kaşığı su veya meyve suyu
Yumurtaların
sarılarını ve beyazlarını ayrı kaplara koyalım. Beyazın içine sarı karışmasın.
Yumurta beyazlarını bir tutam tuzla çırpalım, kar gibi olacak. Kâseyi ters çevirdiğinizde öylece kalacak. Kıvam olduysa kenarda beklesin.
Yumurta
sarılarını önce toz şeker ve 1 çay bardağı su ile iyice çırpalım. Şeker ne
kadar erirse o kadar iyi demektir. Karışım krema halini alınca içine elediğimiz
unu, kabartma tozunu ve vanilyayı karışıma ekleyip karıştıralım. Hepsi karışınca
bir spatula ile yumurta beyazlarını karışıma ekleyelim, yavaşça kenarlardan
ortaya alarak karıştıralım. İyice karışınca tamamdır.
Ben pişirmek için kelepçeli kalıbı kullandım ancak alt kısmını kullanmadım, her ihtimale karşı yapışmasın diye alt kısmına resimde de görüldüğü gibi yağlı kağıt koyup kenarlarını kıvırdım. Kalıbın kenarlarını da yağlamadım, bir yerde kek kalıba tutunarak kabarır diyordu onu dinledim. Piştikten sonra bıçakla kenarını bir tur gezince kalıptan ayrılıyor zaten.
Karışımı
kalıbın içine koyalım, eğer benim gibi altını kağıt olarak yapacaksanız,
karışımı koymadan kalıbı fırın tepsisine oturtmayı unutmayın sonra
kaldıramazsınız. Eğer kalıbın kendi altını kullanacaksanız kalıbı yağlamayı
unutmayın.
Önceden
170 dereceye ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirelim. İlk 25 – 30 dk fırını
hiç açmayın kek sönebilir. Kürdanla kontrol ederek pişen keki soğumaya
bırakalım.
Krema için;
·
3 su bardağı süt,
·
1 yemek kaşığı nişasta
·
5 yemek kaşığı un
·
6 yemek kaşığı şeker
·
100 gr labne
·
50 gr tereyağ
·
80 gr bitter çikolata ( evde sütlü vardı onu
kullandım 80 gr ve 3 çorba kaşığı kadar kakao ilave ettim.)
Bir
tencere içine yağ, çikolata, labne dışındaki malzemeleri koyalım ve
karıştırarak pişirelim. Tadına bakın eğer şekeri az geliyorsa toz şeker yada pudra şekeri ilave yaparak
damak tadınıza uygun hale getirebilirsiniz. Ocaktan alınca içine labneyi, yağı
ve çikolatayı koyup karıştıralım. Kıvamı koyuysa süt ilave edebilirsiniz. Üzeri
kaymak tutmaması için ara ara karıştırarak bir kenarda soğumasını bekleyelim.
Üzeri için;
·
350 gr kadar çilek
·
Pudra şekeri
·
1 paket pudra şekeri + yarım su bardağı soğuk
süt
·
50 gr krema
·
50 gr beyaz çikolata
Suda bekletip güzelce yıkadığımız çileklerin saplarını
ayıklayıp ikiye keserek bir tepsiye alalım, üzerine 2 kaşık kadar pudra şekeri
serpelim beklemeye alalım. Zaten hızlıca emerler şekeri.
Ufak bir kaba kremamızı alalım ve ocağa koyalım bir taşım
kaynayınca altını kapatalım ve içine parçaladığımız beyaz çikolatamızı koyup
karıştıralım ve soğumasını bekleyelim. Bu karışımı yapmak tercihinize kalmış
ben çilekle güzel olur diye düşündüm, kıvamı koyu olmuyor zaten çileklerin
altına ve üstüne sürünce yerken çikolata tadı geliyor. Tercih sizinJ
Süsleme
içinde 1 paket krem şantiyi yarım bardak soğuk sütle hazırlayalım ve sıkma
torbamıza alalım
Arasına; yarım çay bardağı damla çikolata
Tek
tek yapılışlarını anlattım ama sıraya sokmak gerekirse, ilk kremayı
hazırlayalım ve soğuması için zamanımız olsun. Krema soğurken kek hamurumuzu
hazırlayıp fırına verelim. Kekimiz pişerken çileklerimizi suda bekletebiliriz
kumu gitsin diye, ve yıkadığımız çilekleri keserek pudra şekerinde bekletme
safhasına geçebiliriz. Krem şantimizi de hazırlayıp buzdolabına koyarsak zamanı
oldukça verimli kullanmış oluruz.
50gr
kremamızı ısıtıp içine beyaz çikolatamızı koyalım karıştıralım, soğusun.
Pişen
kekimiz soğuyunca kalıbın kenarı bıçakla gezelim keki kalıptan ayırınca
kelepçesini açıp kalıbı alalım. Keki ters çevirip yavaşça yağlı kağıdı sıyıralım.
Pasta kesiciniz varsa onunla ya da benim gibi ekmek bıçağıyla düzgünce kekimizi ortadan ikiye keselim. Alt katımızı pastamızı yapacağımız tepsiye alalım. Üzerine soğuyan kremamızın yarısından biraz fazlasını sürelim. Kremanın üzerine damla çikolatalarını dökelim. Diğer pasta katını üzerine koyalım. Kalan kremamızı üzerine ve yanlarına sürelim.
Bundan
sonrası sizin nasıl süslemek istediğinize göre şekillenebilir. Ben çilekleri pastanın
üstüne dizdim, siz isterseniz iki kek arasına dizip pastanın üzerini krem
şantiyle süsleyebilirsiniz artık orası size kalmış.
Ben kremada erittiğim beyaz çikolatamın yarısını pastanın üzerine döküp çilekleri dizdim kalan çikolatayı da çileklerin üzerine döktüm çilekleriniz pastanın üzerinde kayıyorsa kürdanla tutturabilirsiniz dolapta dinlenirken yapışıyorlar, servis yaparken sıkıntı olmuyor.
Çilekleri
dizdikten sonra krem şanti ile çevresini gezip şekillendirdim.
Pastayı
bir gece dolapta dinlendirip servis yapmadan önce kürdanları çıkarıp üzerine
çikolata sos ile çizikler atıp servis yapabilirsiniz.
Lezzeti
harika bir pasta oldu. Afiyet olsunJ
süperrrr... ellerinize sağlık.
YanıtlaSil