Dün itibariyle şeker hamuruyla denemelerime başlamış bulunmaktayım. Artık sık sık yaparım denemeleriJ Çok çeşitli kalıplarım olmadığı için basit şekillerle amatörce çalışmalar oldu. Artık yavaş yavaş öğrenicem işin inceliklerini. Aslında kursa gitmek istiyorum ama İzmir de pek yok sanırım olanlarda hep hafta içi kimse çalışanları düşünmemişL Varsa bildiğiniz duyduğunuz söylerseniz sevinirimJ
Gelelim neler yaptığıma.
Kurabiyemiz için;
Malzemeler;
·
150 gr margarin ya da tereyağı – oda sıcaklığında
·
1 su bardağı pudra şekeri – elenmiş
·
1 yumurta – oda sıcaklığında
·
Yarım su bardağı mısır nişastası – elenmiş
·
2-2,5 su bardağı un – elenmiş
·
1 çay kaşığı tarçın
Yağımız oda sıcaklığında değilse mikro dalga fırındakısa
süre ısıtabilirsiniz, ben dolaptan çıkarmayı unuttuğumda öyle yapıyorum.
Yağımız ile pudra şekerimizi yoğurma kabımıza karıştıralım,
içine yumurtamızı koyalım ve elimizle birbirine karıştıralım. İçine elediğimiz
nişastamızı tarçınımızı ve unumuzun yarısını koyalım. Güzelce harmanlayalım.
Unun tamamını bir seferde koymayın, yumurta büyüklüğüne göre fazla gelebilir,
son bir bardak unu yavaş yavaş ilave edelim. Hamurumuz kulak memesi kıvamında
olacak, toparlanacak. Benim yumurtam küçüktü son yarım bardak unumun bir kısmı
kaldı mesela. Hamurumuz güzelce özdeşleşince top gibi yapıp streç filme saralım
buzdolabına kaldıralım minimum 1 saat dinlendirelim. Benim vaktim vardı 3 saat
dinlendirdim. 5 saat dinlendirin yazanlar var ama ben o kadar bekleyememJ
Fırın tepsimize yağlı kâğıtlarımızı serelim. Fırını 175
dereceye ayarlayalım o ısınırken kurabiyemizi kalıplarımızla kesip
hazırlayalım.
Hamur tezgâha yapışmasın diye nişasta dökebilirsiniz. Hamurdan kopardığımız parçalarımızı önce elimizde biraz yoğuralım, yumuşasın. Merdaneyle yarım santim kalınlığında açalım. Eğer kalın olsun isterseniz kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Kalıplarımızla kesip yağlı kâğıdımıza yerleştirelim. Benim kurabiyelerim
13 dakikada pişti. Fırınınıza göre farklılık gösterebilir ama çabuk pişiyorlar
gözünüz fırında olsunJ
Pişen kurabiyelerimizi fırın ızgarası üzerine alalım ve
soğumalarını bekleyelim.
Bundan sonrası oyun safhası.
Ben beyaz şekeri hamuru almıştım. Gıda boyaları ile kendim
renklendirdim. Ama bu işte epey zaman alıyor. Ya önceden hazırlık yapın ya da
boyalı alın benden tavsiye. J
Şeker hamurunu açarken de yine tezgâhınıza ya da silpatınıza
yapışmaması için nişasta kullanabilirsiniz. Pudra şekeri kullananlarda varmış. Ben
nişasta kullandım. Tercih sizin.
Şeker hamurunu kurabiyelere yapıştırmak için bal
kullanıyoruz. Çok kenarlarına yakın sürmeyin taşmasın. Şeker hamurunun üzerine
yine şeker hamuru yapıştıracaksak su ile yapıştırıyoruz.
Benim ilk numuneler bunlarJ Afiyet olsunJ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder