18 Eylül 2014 Perşembe

ÜZÜMLÜ CEVİZLİ KEK

Eylül ayı sona doğru yaklaşıyor, kış kapıda… Bir çay koyalım da içimiz ısınlara az kaldı yaniJ Bu çayların en yakın arkadaşı genelde bir dilim kek olurJ

Soğuğu sevmeyen biri olarak dışarıda yağmur kar yağarken kaloriferin yanında çayımı ya da kahvemi içmek süper keyifli gelir. Ben sıcak kısımdayım ya sıkıntı yok. Hele ki kar yağıyorsa ve pencerenizin önünde trafiği yoğun bir cadde değil de açıklık varsa gerçekten şanslısınız.

İzmir’e  ilk yerleştiğimiz yıllarda kar özlemim yoktu ama artık kış geldi mi zaten hava soğuyor. İzmir’de kış olmaz inancının aksine buradaki nemden dolayı  ıslak ıslak içinize işleyen bir soğuk oluyor. Bu durumda; hava sıcak değil üşüyoruz ee o zaman kar yağsın da kıştan keyif alabilelim ama dimi. Karda yuvarlanalım, kartopu oynayalım  üşüdüğümüze değsinJJ Ama maalesef İzmir’in tek eksi tarafı bu.. Yoksa ben gerçekten İzmir aşığıyım ve hep dediğim gibi iyi ki buraya gelmişiz.






Bugünkü konumuz 5 çayına eşlik eden, sütlü kahvenin yanında ikram etmelik üzümlü cevizli kekimizJ ben pek sade kek sevmem açıkcası, ağzıma üzüm gelsin, çikolata gelsin, fındık fıstık falan malzemesi zenginler tercih sebebimdir. Bu kekimizde aynen ağızlara layık, cevizini üzümünü bol bol kullandım, afiyetle mideye gönderdik. Umarım sizde beğenirsiniz.

Malzemeler;
·         3  yumurta
·         1 su bardağı süt
·         Yarım su bardağından bir parmak fazla sıvıyağ
·         1,5 su bardağı toz şeker
·         3 su bardağı un
·         1 paket kabartma tozu
·         1 su bardağı ceviz
·         Yarım su bardağından biraz fazla kuru üzüm

Önce fırınımızı 170 dereceye ayarlayalım ısınmaya başlasın. Kâsemize yumurtalarımızı kıralım ve mikserle karıştıralım. Toz şekerimizi yumurtalarımıza ekleyelim 6-7 dk kadar şeker eriyene kadar çırpalım. Yağ ve sütümüzü ekleyelim birbirine karışana kadar çırpalım. Unumuzu ve kabartma tozumuzu ilave edelim. Unun tamamını bir seferde eklemeyin, önce 2 bardağı ilave edelim kalan bir bardağı yavaş yavaş dökelim. Eğer yumurtalarımız küçükse iki buçuk bardak un da yeterli olabilir. Harç poğaça hamuru gibi olmasın yani cıvık ama tok olacak aşırı yoğun değil. Bunun bir ifade şekli var mıdır aklıma gelmedi şimdiJ Unu ekledikten sonra mikserin en düşük devrinde karıştıralım. 2-3 dk çırptıktan sonra mikseri kaldırabiliriz. Harcımıza cevizlerimizi ve kuru üzümlerimizi ilave edip spatulayla her tarafına dağıtalım. İster büyük kek kalıbına isterseniz benim gibi muffin kalıplarına önce kapları yağlayıp sonra harcımızı dökelim. Muffin kabı kullanırsanız yarısına kadar doldurun kapları .

Artık pişme vakti. Büyük kek kalıbı ortlama 35-40dk da pişiyor, muffinler 15-20 dk. Gözünüz fırında olsun yakmayınJ Kürdan temiz çıkıyorsa tamamdır. Birde dipnot fırına keki koyduktan sonra muffinler için ilk 10dk, kek kalıbı için 20 dk fırını açmıyoruz eğer açarsak kabarmaz pide gibi olur. Aaaaa der kalırsınız walla benden demesiJ



Evet çay suyunu da koyduysak o demleninceye kadar kekimiz pişer ayy kokusu burnuma geldi şimdi… afiyet bal şeker olsun hepinizeJ

@benimpastaevim_



2 yorum: